RO: Cele mai asteptate tehnologii ale anilor viitori - Experimente care vor schimba umanitatea

Revista BBC Science World a realizat un top 10 cu cele mai asteptate tehnologii care ar putea schimba viitorul si care au un anume grad de certitudine ca vor putea fi realizate. Rezultatele sintezei de la BBC au fost publicate in Romania pe siteul publicatiei ScienceWorld, cu ample prezentari. Extragem prezentarile sumare ale descoperirilor astaptate. Pentru detalii pentru fiecare dintre acestea, va invitam sa cititi LINK articolul complet.

1. Construirea unui aparat de editare a ADN -ului uman

Massachusetts Institute of Technology și Harvard University, SUA
O echipă din Massachusetts a construit o maÈ™inărie capabilă să editeze AND-ul (similar comenzilor copy-paste). Ar putea însemna că doctorii vor avea în curând abilitatea de a edita literele ADN-ului care codează bolile ereditare, din genomul uman, putând face corpul imun la viruÈ™i periculoÈ™i cum ar fi HIV sau gripa. Beneficiile nu se opresc aici. Dacă ADN-ul care este editat se află într-o bacterie, ar putea transforma microorganismului într-o mică fabrică producătoare de medicamente, sau chiar de combustibili noi. ȘtiinÈ›a informaÈ›iei genomului ar putea să fie la fel de transformaÈ›ională în secolul XXI, cum a fost È™tiinÈ›a siliconului în secolul XX. Va genera un nou set de industrii È™i va aduce o schimbare fundamentală în medicină. MaÈ™inăria construită în Massachusetts, botezată MAGE (Multiplex Automated Genome Engineering) este o dezvoltare semnificantă în această ramură.

2. Crearea unei surse sigure și abundente de energie nucleară

  International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), FranÈ›a
ITER  va fi un reactor de fuziune nucleară. Va funcÈ›iona prin împreunarea deuteriului È™i tritiului (atomi de hidrogen cu particule de neutroni în plus). „Fuziunea este sigură, nu există o reacÈ›ie în lanÈ›”, spune membrul echipei ITER, Michel Claessens. „Reactoarele de fuziune nu produc deÈ™euri radioactive pe termen lung È™i există destul combustibil - deuteriul este destul de abundent în apa de mare È™i tritiul poate fi produs cu uÈ™urință din litiu.” Fuziunea este sursa de energie care face Soarele să strălucească. Problema pe care cercetătorii trebuie să o depășească înainte de a putea să capteze energia este controlarea combustibilului superîncălzit - care ajunge la temperaturi de până la 150 de milioane de grade Celsius. ITER va încerca să rezolve problema prin folosirea câmpurilor magnetice pentru a bloca combustibilul într-un vas în formă de inel, cunoscut ca tokamak.

3. Modificarea grâului pentru creșterea producției

 Wheat Yield Consortium, condus de International Maize È™i Wheat Improvement Center, Mexic
 ExperÈ›ii de la Wheat Yield Consortium (WYC) cred că o soluÈ›ie este „tunarea” grâului: modificarea biochimiei plantei pentru a creÈ™te cantitatea de grâu comestibil produs. Tinta lor este sporirea recoltelor cu până la 50% în următorii 25 de ani. Cheia planului lor este îmbunătățirea eficienÈ›ei fotosintezei - momentan, veriga cea mai slabă din lanÈ›.

4. Construirea unui avion orbital

Proiectul SKYLON / motorul SABRE, construit de Reaction Engines, Oxford, Marea Britanie
Compania Reaction Engines dezvoltă un aparat de zbor complet reutilizabil care poate decola de pe o pistă È™i poate ajunge pe orbită fără să necesite alte motoare sau rezervoare externe - un avion spaÈ›ial cu o singură treaptă, care poate ajunge pe orbită. Ar putea tăia costul atingerii orbitei Pământului cu un factor de 50! 


5. Descoperirea vieții extraterestre

Misiunea New Worlds, a NASA Din 1995, când a fost descoperită prima planetă care orbita o stea similară Soarelui, am catalogat peste 760 de astfel de exoplanete. Pe măsură ce numărul lor a crescut, s-a realizat că dacă a fost posibilă găsirea uneia destul de similare Pământului, atunci o astfel de lume ar fi un loc promițător pentru a căuta forme de viață. Problema e că, pentru toate stelele, mai puÈ›in cele foarte apropiate, planetele care orbitează la aceeaÈ™i distanță cum o face Pământul în jurul Soarelui dispar în lumina stelei de care aparÈ›in.

6. Cultivarea Alzheimerului într-un vas petri

San Diego School of Medicine, University of California È™i University of Cambridge, din Marea Britanie 

 7. Crearea unui model pentru fizica particulelor

International Linear Collider Atunci cum exact deviază realitatea de la predicÈ›iile modelului standard? Te-ai aÈ™tepta ca experimentele de la Large Hadron Collider, giganticul È™i multetalatul accelerator de particule de la graniÈ›a elveÈ›iano-franceză, să aducă răspunsurile. Dar LHCul ciocneÈ™te tipul greÈ™it de particule - protonii. O opÈ›iune mult mai bună ar fi să ciocnească electroni È™i pozitroni. Aceste coliziuni ar fi mult mai „curate”, deci mai uÈ™or de observat.

 8. Inventarea unor superconductori practici

University of Sydney, Australia, și National Institute of Standards and Technology (NIST) din Boulder, Colorado (SUA)

9. Construirea de aparate care să extragă dioxidul de carbon din atmosferă

Carbon Engineering, Calgary, Canada
Pe măsură ce guvernele continuă să dezbată problema încălzirii globale, poate ar fi mai bine să ne gândim de acum la un plan B.

10. Implanturi medicinale inteligente

Space Biosciences Division, NASA Ames Research Center, California, SUA
Construirea capsulei din nanotuburi de carbon îi oferă o structură poroasă, care păstrează în viață celulele din interior È™i permite È™i eliberarea chimicalelor produse de acestea. „Celulele din interiorul capsulei secretă molecule terapeutice, care sunt eliberate, prin difuzie, prin peretele capsulei”, explică dr. David Loftus, autorul conceptului biocapsulei.

Comments

Major freeware - Free Download Soft and Apps

Tranzit

Popular posts from this blog

Some crazy ideas for your answering machine (funny)

Major directories (google page rank 6)

How to: Installing Multiple Blogs

Free and opensource PDF editors and PDF readers

Major directories (google page rank 5)

Best free software for Windows - 2021

Adguard Web Filter