Made in Romania: cel mai puternic laser din lume

Trei miliarde de euro anual - atât ar putea câştiga România, dacă proiectul celui mai puternic laser din lume va deveni realitate. Lumea ştiinţifică va fi cu ochii pe ţara noastră. Utilizarea acestui laser în domenii precum fizica nucleară sau medicina va crea fenomene asemănătoare teleportării şi va trata celulele canceroase.Despre acest laser unic în lume ne spun mai multe invitaţii Orei de Ştiri: Andrei Dorobanţu şi Florin Negoiţă - ambii cunoscători ai proiectului.Consiliul celor 27 de ministri europeni ai cercetarii din Comunitatea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI, pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie, informeaza Mediafax.

Acesta este primul proiect pan-european din partea de est a Cortinei de Fier si fiecare din cele trei tari va avea sarcinile bine delimitate. “In Romania se va construi si va functiona un sistem de laser de putere inca neimaginata de cercetatori. Aceasta inseamna beneficii extreme pentru domeniul afacerilor, pentru sanatate, pentru societatea noastra in totalitatea ei”, a spus vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica (ANCS), Marius Enachescu, prezent la reuniunea de la Bruxelles. Proiectul va avea nevoie de circa 500 de milioane de euro si cele trei partenere vor trebui sa isi construiasca structurile care le revin pana in 2015.

Potrivit lui Enachescu, ELI reprezinta cel mai amplu proiect imaginat si pus in opera vreodata in domeniul laserelor. Acesta vizeaza obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste o mie de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi si va putea oferi in timpi extrem de scurti (attosecunde, adica miliardimi de miliardimi de secunda) o putere echivalenta de peste 10.000 de ori mai mare decat puterea produsa de toate facilitatile planetei producatoare de energie.

Romaniei ii revine rolul construirii in campusul stiintific de pe Platforma Magurele-Bucuresti a unei infrastructuri pan-europene, prima de acest fel din tara noastra, un adevarat complex de lasere de mare putere si acceleratori de particule, oferind posibilitati unice de a explora pentru prima oara in istorie o noua frontiera a stiintei – cea la care fizica nucleara se intalneste cu fizica laserelor si fizica materialelor. Pentru construirea si operarea infrastructurii ELI din Romania – intitulata “ELI Nuclear Physics” – vor coopera toate fortele de cercetare-dezvoltare-inovare din Romania, aproape 400 de cercetatori romani, grupati in jurul institutelor de specialitate de pe Platforma Magurele-Bucuresti, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei”, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul National de Fizica Materialelor, Institutul de Fizica Atomica. Romania estimeaza ca va primi pentru acest proiect 280 de milioane de euro

Go to Source

Comentarii

Postări populare